Pintelissa - WFR ennen ja nyt

Pintelissä - FRW ennen ja nyt

Sivustollamme sukellamme lännenratsastuksen nykypäivään ja historiaan. Esittelemme WRF:n toiminnan nykyhetken hallituksen jäsenen, Pian, näkemyksen kautta. Lisäksi tarjoamme mahdollisuuden tutustua yhdistyksen menneisiin hetkiin kuvien muodossa vanhoista lehdistä.

NYKYPÄIVÄÄ


Haastattelussa hallituksen jäsen Pia

Hallituksen jäsen Pia, aloitat nyt, kuinka monennen kauden WRF:n hallituksessa?

-Heti alkuun aloitetaan pahalla kysymyksellä, jäsenistö valitsi minut WRF:n hallitukseen vuonna 2018.


Mitä teemoja haluaisit, että WRF toiminnassaan nostaa esiin?

-Osassa teemoja, pitäisi huomioida erityisesti nuoret junnut, joita haluaisin nähdä enemmän mukana WRF:n toiminnassa sekä kilpailukentillä, unohtamatta kentällä tapahtuvaa työskentelyä. Senioreille tietysti suvaitsevaisuutta nuorisoa kohtaan ja meille kaikille erilaisia etäyhteyksillä tapahtuvia koulutuksia, johon voisi osallistua välimatkoista riippumatta, asuitpa missä päin Suomea.

Ja yksi mitä olen kaivannut ns. vanhoista ajoista, niin WRF:n digilehteä jäsenille, vaikka vain pari kertaa vuodessa, johon voisi koko jäsenistö osallistua kirjoituksillaan ja kuvillaan, ja jossa voisi olla teemoina koulutus asioita laidasta laitaan. Ja sinne jäsenistö voisi kirjoittaa esim. juttuja itsestään ja hevosistaan, ja tapahtumista sekä valmennuksista.


Mistä tunnemme sinut? Eli kerro hieman kuka olet, mistä tulet, ja mihin
olet menossa?

-Olen maitotila yrittäjä Joensuusta, Pohjois-Karjalasta. Lännenratsastusta olen harrastanut intohimoisesti vuodesta 1996 lähtien, ja kilpailu-urani aloitin vuonna 2004 harjoituskilpailuissa Lohjalla, Millolan tilalla, kouluttamallani Wefhan hevosella, jonka ostin Virosta 3,5- vuotiaana. Olen kasvattanut ja kouluttanut hevosia pienimuotoisesti ja tuonut niitä kilpailukentille sekä raveihin että lännenratsastukseen vaihtelevalla menestyksellä. Tällä hetkellä olen menossa uuden hevoseni kanssa, toivottavasti kohti seesteisyyttä ja opettelen kuuntelemaan hänen ajatusmaailmaansa lännenratsastus valmentajani avustuksella.


Mitä toivot vuodelle 2021?

-Tietysti toivon, että jäsenistö pysyisi terveenä coronasta huolimatta, ja itse oppisin joka päivä lisää ja lisää hevosista, ja toivottavasti pääsisin jonain päivänä takaisin kilpailukentille testaamaan kotona opittuja asioita.


Terveiset jäsenistölle?

-Tulkaa nykimään hihasta, vaikka kisoissa, ja kertomaan mieltä askarruttavista asioista, mitä haluaisitte WRF:ssä tehtävän esim. uudistuksia, ehdotuksia... ei ole niin pientä asiaa, etteikö sitä voi ehdottaa ja sitä kautta vaikuttaa asioihin. Me jäsenet, teemme itsemme näköisen seuran, ei kukaan muu!


Idolini/esikuvani ja elämäni hevonen?

-Urani alkuaikoina ihailin Kristiina Piristä, hänen kykyään lukea ja kouluttaa hevosiaan ja ennen kaikkea hänen ystävällisyyttään meitä muita kohtaan. Nykyisin yritän arvostaa kaikkia hevosihmisiä, heillä jokaisella on jotain annettavaa meille kaikille, jos vain olemme halukkaita ottamaan sitä tietoa vastaan.

Elämäni hevosista tällä hetkellä on As Smart As Al, pieni suuri hevonen ¨my little pink pony¨, jonka kanssa olen menestynyt todella paljon, esim. SM all-aroundin hallitseva Suomen Mestari edelleen ja trailin SM-kultaa sekä muita merkittäviä sijoituksia eri lajeissa. Myös AQHA luokissa. (Toimitus huomauttaa – hevosella on mm. Register Of Merit-titteli sekä kyse on moninkertaisesta World Show Qualifier- hevosesta)


Valintasi:
kahvi vai tee  -kahvi aamulla ja päivällä, illalla tee hunajalla
hevonen vai poni  -molemmissa on hyvät ja huonot puolet, mutta mieluummin quarter eli hevonen
kanget vai bosal?  -bosalilla saat mennä kahdella kädellä, pienellä tuntumalla ja kangilla vain yhdellä kädellä, jolloin virheet näkyvät paremmin, itse rakastan haasteita eli kanget tällä kertaa ja pitkät ohjat.

Kiitos Pia!

 

Haastattelussa seuran puhjeenjohtaja Martta 

Puheenjohtaja Martta Pyötsiä, aloitat nyt toisen kauden WRF:n puheenjohtajana, mitä teemoja aiot nostaa esiin?

-Uusien ja vanhojen WRF jäsenten aktivointi, toiminnan lisääminen matalalla tasolla, nuoriin panostaminen.

 

Mitä painotuksia näemme WRF:n toiminnassa?

-Seurataso, harrastelijat esiin, lapset ja nuoret.

 

Mikä on sinun kantava ajatuksesi puheenjohtajana?

-Haluan tuoda ihmiset ja hevoset yhteen lajin parissa, josta itsekin olen oppinut niin paljon. Rentous, hauskuus ja reilu peli ovat minulle tärkeitä.

 

Mistä tunnemme sinut? Eli kerro hieman kuka olet, mistä tulet, ja mihin olet menossa?

-Eksyin lajin pariin 2000 kun aloin ratsastaa arabitammalla nimeltä Pesniarna ox, siitä alkoi taipaleeni kohti sitä, että olisin parempi ratsastaja. Matka jatkuu yhä. Mukaan on vuosien saatossa tullut kokemusta ja varmuutta siitä, miten minä haluan asiat hevosten kanssa tehdä. Nykyisin minulla on 10 hevosen talli, pidän pienimuotoisesti tunteja ja ohjaan nuoria lajin pariin. Työkseni pidän lypsykarjatilaa. Tykkään kilpailla ja valmentautua, nautin myös tämän mahdollistamisesta nuorille. On hienoa nähdä, miten jokainen sukupolvi on edellistä taitavampi. Haaveilen maatilan kehittämisestä minun näköisekseni ja palvelemaan asiakkaita lännenratsastuksen saralla.

 

Mitä toivot vuodelle 2021?

-Paljon uusia innokkaita harrastajia lajin pariin, talkoohenkeä, länkkä kisoja ja kursseja matalalla kynnyksellä. Lisäksi toivon kahta tervettä varsaa syntyväksi.

 

Terveiset jäsenistölle?

-Mitä tahansa ideoita teillä on, älkää epäröikö olla yhteydessä. Näin pakkasen keskellä on ihana rauhoittua lämpimään talliin ja vain nauttia hevosen seurasta. Olkaa hevosten kanssa, se tekee onnelliseksi ja rauhoittaa. Voikaa hyvin ja toivottavasti näemme kesällä tapahtumissa!

 

Idonli/esikuvani ja elämäni hevonen?

-Vaikea kysymys kun olen niin monelta oppinut niin paljon, mutta armollisuutta ja kiltteyttä itseäni kohtaan minulle on eniten opettanut CR ohjaaja Lotta Sjöderström, kiitos siitä hänelle. Elämäni hevonen on kyllä tuo Kirppu, se on niin vaikea ja tempperamenttinen että kun sillä opin ratsastamaan niin olen taas vähän parempi ihminen.

 

Ja sitten kysymme ihan vaan mielenkiinnosta, valintasi:

 

Kahvi vai tee? -Molemmat - ja isoista mukeista kiitos!

Poni vai hevonen? -Molemmat, koska kumpiakaan ei näköjään voi olla liikaa....

Kanget vai bosal? -Hevosen takia sanon bosal. Mulla on niin paljon töitä vielä oman ajoituksen ja käden hallinnan kanssa että parempi treenata niillä välineillä millä aiheuttaa vähiten vahinkoa hevoselle.

Kiitos Martta!

HISTORIAA


Lännenratsastus on karjapaimenten työhön perustuva käytännöllisyyteen ja vaivattomuuteen tähtäävä ratsastuslaji. Suomessa lännenratsastus lähti käyntiin vuonna 1990 vierailleen amerikkalaisen  rodeon myötä, josta jäi muutama hevonen Suomeenkin. Virallinen toiminta  Suomessa alkoi samana vuonna perustetun lännenratsastusta tukeneen yhdistyksen  Western Riders Finland ry:n (WRF) myötä. Vuonna 1994 lännenratsastuksesta tuli  Suomen Ratsastajainliiton (SRL) hyväksymä virallinen laji.

WRF:n vanhan logon suunnittelivat Country & Western Society of Finlandin puheenjohtaja C.J. Åhman ja Katja Vanhatalo yhteistyönä. Logo päivitettiin vuonna 2019 ja sen suunnitteli Sara Korkeamäki.

PUHEENJOHTAJAT

1990 -1992 Eero Ukkola

1993 -1998 Pirjo Korpinen

1999 - 2000  Tiina Ripatti

2001 Neena Kuukasjärvi

2002 Juha Leppänen

2003 Tiina Ripatti

2004 - 2008 Ursula Turtiainen

2009- 2011 Martta Pyötsiä

2012 - 2018 Ursula Turtiainen

2019 - 2020 Niina Ojala

2021 - (2022)  Martta Pyötsiä

WESTERN RIDER - JÄSENLEHTI

Western Rider -jäsenlehteä (ISSN 1458-7025) julkaistiin vuosina 1992 – 2015. Vuosina 1992 – 2008, ilmestyi neljä lehteä vuodessa. Vuosina 2009 - 2015, lehti ilmestyi kerran vuodessa.

Vuoteen 2001 asti lehden toimittajana oli Ursula Turtiainen ja vuodesta 2002 eteenpäin Arja Nikkinen.

Alla näkyvät kaikkien vuosien aikana julkaistujen Western Rider -lehtien kannet. Vuoteen 1998 lehdet myös pdf-tiedostoina.

Your Image Alt Text
Ajankohtaista
Your Image Alt Text
Tietoa meistä
Your Image Alt Text
Liity mukaan

Ajankohtaista somessa


Seuraamalla meitä Instagramissa saat ensimmäisenä tiedon tulevista tapahtumista, kilpailuista ja muista mielenkiintoisista asioista. Jaamme myös kaikkea hevosaiheista tietoa, kuvia ja tarinoita, jotka yhdistävät meitä kaikkia hevosystäviä.

Western Riders Finland on avoin kaikille hevosihmisille, riippumatta siitä, onko sinulla kokemusta lännenratsastuksesta vai oletko vasta tutustumassa lajiin. Jäsenyys kulkee kätevästi Suomen Ratsastajainliiton kautta.

Muista ottaa Instagram-kanavamme seurantaan, jotta et jää paitsi mistään – tule mukaan WRF-yhteisön iloiseen ja hevostäyteiseen maailmaan!"