Valtakunnalliset mestaruussäännöt
Taso 2

Aluemestaruudet järjestetään valtakunnallisena kilpailuna.
Lännenratsastuksen valtakunnalliset aluetason mestaruudet ratkaistaan erikseen reiningissä (Open) ja all-roundissa (Adult ja Youth). Mikäli all-aroundin Adult- tai Youth-luokkaan osallistuu vähemmän kuin kolme ratsukkoa, mestaruusluokat voidaan yhdistää Open-mestaruudeksi.

Aluetason mestaruuskilpailuissa voidaan käyttää yhtä tai useampaa tuomaria.

Reiningissä mestaruus ratkeaa nimetyn valtakunnallisen aluemestaruusluokan sijoituksien perusteella.

All-roundissa mestaruus ratkaistaan vähintään kahden (2) ja enintään neljän (4) lajin (western pleasure, western horsemanship, trail ja western riding) yhteispisteistä siten, että ratsukon kaksi tai kolme (2-3) parasta tulosta huomioidaan. Pisteytyksessä käytetään aluekilpailujen pistetaulukkoa. Mikäli useammalla ratsukolla on tasapisteet, lasketaan mukaan neljäs laji. Mikäli useampi ratsukko on edelleen tasapisteissä, sijoitusten määrä ratkaisee järjestyksen (kenellä eniten ykkössijoja, kakkossijoja jne). Jos ratsukot ovat edelleen tasapisteissä, sijoitus jaetaan.

Mestaruuksiin osallistuvan ratsastajan on täytynyt osallistua vähintään yksiin aluekilpailuihin lännenratsastuksessa.

Mestaruusluokissa saa ratsastaa vapaavalintaisesti joko kangilla ja yhdellä kädellä tai nivelillä ja kahdella kädellä.

Ratsastaja voi osallistua mestaruusluokkiin (western riding, trail ja reining) useammalla hevosella, mutta hänen täytyy ilmoittaa ennen luokan alkua, millä hevosella hän kamppailee mestaruuksista.

Muilta osin noudatetaan voimassa olevia yleisiä sääntöjä (KS I) sekä lännenratsastussääntöjä (KS VI). Kilpailun järjestävän seuran alue vastaa mestaruusmitalien ja ruusukkeiden hankkimisesta.

Alueet voivat halutessaan palkita tämän lisäksi oman alueensa ratsukoita.
Aluemestaruusluokissa saa ratsastaa vapaavalintaisesti joko kangilla ja yhdellä kädellä tai nivelillä ja kahdella kädellä.

Aluemestaruusluokista ratsastajalle annetaan aluerankingpisteitä kertoimella 1,5.

 

2-tason kilpailujen rankingpistetaulukko

 

Ratsukoiden määrä/sijoitus 1 2 3 4 5
3 1        
4-8 2 1      
9-12 3 2 1    
13-16 4 3 2 1  
17-20